FAQ: Salmonella contaminatie – Barry Callebaut

Wat is er aan de hand?
Op maandag 27 juni 2022 heeft Barry Callebaut een Salmonella besmetting vastgesteld bij een productielot. Door de aanwezige voedselveiligheidsprogramma’s kon Barry Callebaut snel de grondstof lecithine identificeren als bron van deze besmetting.

Aangezien lecithine gebruikt wordt bij alle chocoladeproductielijnen, heeft Callebaut de voorzorgsmaatregel genomen om deze lijnen stil te leggen en alle chocoladeproducten die sinds 25 juni 2022 (het tijdstip van de uitgevoerde tests) zijn vervaardigd, te blokkeren in afwachting van verder onderzoek.

Heb ik gecontamineerde goederen ontvangen?
Volgens onze huidige informatie heeft Ranson NV geen gecontamineerde goederen ontvangen van Barry Calllebaut.
Wij zijn bijgevolg niet betrokken bij deze situatie en alle producten die wij uitleveren, zijn – volgens de op vandaag gekende informatie – conform.

Zullen alle Callebaut producten en overige chocoladereferenties eenvoudig beschikbaar blijven?
Op dit moment kunnen wij u hieromtrent helaas nog niet concreet gaan informeren. Barry Callebaut verwacht dat de lijnen nog enige tijd stil zullen liggen. Leveringen van chocoladeproducten zullen mogelijks vertraging oplopen.

Wij volgen deze situatie op de voet en proberen U uiteraard zo snel als mogelijk te voorzien van uw bestelde chocoladeproducten.

Wat zijn Salmonellose en Salmonella?

Salmonellose is een voedselinfectie die wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella.

Er zijn verschillende types van Salmonella. Salmonella besmet vooral het spijsverteringskanaal bij de mens en veroorzaakt gastro-enteritis (buikgriep).

Salmonellose is een vaak voorkomende infectie die in de meeste gevallen zonder behandeling geneest. In sommige gevallen en bij kwetsbare of verzwakte personen kan Salmonellose meer ernstige vormen aannemen.