
Stroopwafel: Van straatlekkernij tot ijsklassieker
Wie aan Nederland denkt, denkt aan molens, tulpen – en stroopwafels. Deze knapperige wafels met hun smeuïge stroopkern zijn al ruim twee eeuwen een geliefde traktatie in binnen- en buitenland. Maar wist je dat de stroopwafel ooit begon als restproduct voor de armen?
Een bescheiden begin in Gouda
We gaan terug naar het begin van de 19e eeuw. In de stad Gouda – toen al beroemd om haar kaas – experimenteerde een bakker met overgebleven broodkruimels, deegresten en stroop. Het resultaat? Een simpele maar smaakvolle wafel, gevuld met een stroperige vulling van suiker, kaneel en siroop. Deze ‘armenkoek’ werd verkocht op markten en straathoeken, en groeide langzaam uit tot een lokale specialiteit.
Door de jaren heen verfijnden bakkers het recept. De wafels werden dunner, de stroop zachter, en het geheel onweerstaanbaar lekker. Zo veranderde een bescheiden restproduct in een trots Gouds exportartikel. In de 20e eeuw veroverde de stroopwafel heel Nederland, en sinds de jaren 2000 ook de rest van de wereld – van Amerikaanse koffieketens tot Japanse foodfestivals.
Een nieuwe dimensie: stroopwafel-roomijs
Hoewel de stroopwafel van oorsprong een warm tussendoortje is, laat hij zich verrassend goed verwerken in andere toepassingen – waaronder roomijs. De rijke karamelsmaak, een vleugje kaneel, en de krokante stukjes zorgen voor een ijservaring die zowel nostalgisch als vernieuwend is.
Dat ontdekte ook Ad Waijers, een Nederlandse docent aan de Gelato University in België. Met zijn achtergrond in de Nederlandse patisserie en liefde voor authentieke smaken, besloot hij het nationale icoon een eerbetoon te geven in roomijsvorm.
“De stroopwafel is voor mij puur jeugdsentiment,” vertelt Ad. “Maar ik wilde hem op een manier heruitvinden die past bij het ambacht van gelato. Het was een kwestie van balans zoeken tussen romigheid, zoet, en textuur.”
Ad Waijers, een Nederlandse docent aan de Gelato University in België
Het recept:
Stroopwafelijs – Recept (1 liter ijsmix)
Ambachtelijk stroopwafelijs met een romige structuur
Het recept levert ±1 liter ijsmix (ca. 1,3 liter ijs na overrun).
Ingrediënten (voor 1 liter ijsmix)
Ingrediënten | Hoeveelheid (gram) | Functie |
Volle melk | 539 | Basis + waterbalans |
Room 35% | 172 | Vet + romigheid |
Stroopwafels (fijngehakt) | 124 | Smaak, suiker, textuur |
Suiker (Sucrose) | 68 | Zoet + structuur |
Glucosepoeder 38 DE | 42 | Vriespuntverlaging + body |
Muscovadosuiker | 25 | Karamelsmaak |
Magere melkpoeder | 27 | Eiwit + binding + droogstof |
Stabilisator | 3 | Structuur + ijskristallen beperken |
Zout | 0,2 | Smaakversterker |
Topping bij het uitdraaien:
20–30 g extra stroopwafelstukjes (deze tot poeder draaien) en/of een lichte caramel variegato
Bereidingswijze
1. Verwarm de melk tot ±45 °C.
2. Voeg suiker, glucosepoeder, muscovadesuiker, melkpoeder, stabilisator,
zout en de 124 gram stroopwafels toe.
3. Mix tot een gladde basis.
4. Verhit tot 85 °C en houd dit 2 minuten aan (pasteurisatie).
5. Koel snel terug tot 4 °C.
6. Voeg de room toe en laat het mengsel minimaal 4 uur rijpen
(bij voorkeur 12 uur).
7. Turbineer het mengsel in een ijsmachine. Voeg bij het uitdraaien de extra
Stroopwafelstukjes en/of de caramel variegato toe.
8. Vries snel in en bewaar op -18 °C. Schep uit bij -12 °C.