Softijs biedt veel mogelijkheden voor verfijnde smaken en eindeloze variatie. Door de hogere temperatuur van serveren ervaar je een warmer mondgevoel en een zachtere textuur. Dit wordt door veel mensen als zeer aangenaam ervaren. Verser dan softijs kan het bovendien niet.

Het negatieve imago van softijs werd vaak, niet helemaal onterecht, gelinkt aan een gebrekkige hygiëne. Gelukkig is ook de technologie van de machines fel geëvolueerd. De huidige generatie Carpigiani softijsmachines voldoen dan ook volledig aan de hygiënecode voor ijsbereiding. Ze zijn allemaal voorzien van een eigen pasteurisatiefunctie. Die verhittingstechniek doodt bij gebruik alle mogelijke bacteriën en verhindert besmettingen. Hoog tijd dus om deze ijssoort in ere te herstellen, net zoals in de rest van Europa.

Vele ijsbereiders gaan vandaag bijzonder creatief en met kennis van zaken aan de slag om een uniek concept te creëren. De presentatie in een kwalitatief hoorntje of mooi potje, afgewerkt met de juiste toppings en dips maken dit geheel ook nog eens zeer geliefd op social media.