Ingrediënten

Kerststol

* voor warme kerstsmaak en bruine kleur

Vulling

Afwerking

Recept BR 1725 Boterstol

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Hak de bigarreaux in grove stukjes.

3. Kneed alle grondstoffen, behalve de bigarreaux, rozijnen, noten en amandelsijs tot een goed, niet te stijf en soepel deeg.

Enkele tips:

  • De draaitijd is iets korter dan bij een normaal vruchtenbrood.
  • Als je merkt dat het deeg te droog is, voeg dan beetje bij beetje extra water toe.
  • Bewaak steeds de temperatuur van het deeg van circa 26°C

4. Kneed vervolgens de rozijnen, noten en bigarreaux er doorheen.

5. Zorg dat de bigarreaux, rozijnen en noten goed in het deeg vermengt zijn.

6. Laat 20 minuten rijzen. Vervolgens kort oppunten en laat opnieuw 20 minuten rijzen.

7. Kneed de amandelspijs soepel en rol mooi uit.

8. Rol het deeg uit en plaats de amandelspijs in het midden.

9. Vouw het deeg uit en plaats de amandelspijs in het midden. Je kan het deeg eventueel een beetje bevochtigen met water voor een betere hechting.

10. Laat 30 minuten narijzen.

11. Bestrijk het deeg met eigeel en aangelengd met 5% melk.

12. Bak af voor ongeveer 30 à 40 minuten op 200°C

13. Strijk meteen na het bakken de gesmolten roomboter over de stol.

14. Bestuif eventueel na het afkoelen met poedersuiker.

Quelques conseils:

  • Le temps de retournement est légèrement plus court que pour un pain aux fruits normal.
  • Si vous constatez que la pâte est trop sèche, ajoutez de l'eau petit à petit.
  • Surveillez toujours la température de la pâte, qui doit être d'environ 26°C.

4. Incorporer ensuite les raisins secs, les noix et les bigarreaux.

5. Veiller à ce que les bigarreaux, les raisins secs et les noix soient bien mélangés à la pâte.

6. Laisser lever pendant 20 minutes. Ensuite, renverser brièvement la pâte et la laisser lever encore 20 minutes.

7. Pétrir la pâte d'amandes en douceur et l'étaler joliment.

8. Etaler la pâte et placer la pâte d'amandes au milieu.

9. Plier la pâte et placer la pâte d'amandes au milieu. Si nécessaire, humidifier un peu la pâte avec de l'eau pour qu'elle adhère mieux.

10. Laisser lever pendant 30 minutes.

11. Badigeonner la pâte de jaune d'œuf dilué avec 5 % de lait.

12. Cuire au four pendant environ 30 à 40 minutes à 200°C

13. Immédiatement après la cuisson, badigeonner la pâte avec le beurre fondu.

14. Après refroidissement, saupoudrer éventuellement de sucre glace.

Ingrediënten