Al decennialang bereidt het enthousiaste DELREY-team met de grootste toewijding de meest verfijnde pralines en exclusieve patisserie. In het atelier in Antwerpen combineren Bernard en zijn zoon Jan Proot, beiden chocolatier en patissier, samen met Gunther Van Essche hun grote passie voor het ambacht met ongebreidelde creativiteit. DelRey, lid van de prestigieuze internationale patissierclub, staat borg voor exclusieve patisserie zonder te veel franjes maar correct en efficiënt geproduceerd. Ook voor Kerstmis, Moederdag en valentijn worden er nieuwe creaties ontwikkeld voor de patisserie en chocolaterie.

ANTON EMONDS (°1997) volgde, als geboren en getogen Limburger, zijn bakkerijopleiding aan de Hotelschool in Hasselt, aangevuld met de richting chocolaterie en fijne patisserie. Als investering in de toekomst behaalde hij ook zijn D-cursusdiploma. Stages in Hasselt bij Patisserie Cools, Bakkerij Van Dender in Schaarbeek en Joost Arijs in Gent kneedden hem tot een gemotiveerde jonge vakkracht. Toen hij de Gault&Millaugids opensloeg, ontdekte hij onmiddellijk de fine fleur van de Belgische culinaire wereld. Enkele mails verder kwam hij in het atelier van DelRey terecht. Op social media volgt hij Amaury Guichon en Cedric Grolet op de voet voor hun grenzeloze creativiteit.

Teruggaan naar zijn roots in Hasselt om verfijnd gebak op een kleinschalige stijl te brengen in een eigen zaak is een van zijn dromen.

MAURITS VAN LOOKEREN CAMPAGNE (°1990) verhuisde nadat hij in Gent een aso-richting met wiskunde en wetenschappen had gevolgd naar Frankrijk, wat hem noopte tot een minder conventioneel parcours. Zijn studies aan het Institut Paul Bocuse in ecully, waar hij leerde koken, resulteerden in een bachelor culinary arts en restaurantmanagement. Stages bij La Table du Lancaster in Parijs en bij Bakkerij De Baere in Brussel prijken nu al op zijn palmares. De patisserieprikkels hielden hem gedurende vijf jaar bij De Baere, waar hij kon samenwerken met Pascal De Deyne en Thierry Wynants. Een sabbatical in de Verenigde Staten maakte hem duidelijk in welke richting zijn parcours zou verdergaan. Via een omweg kwam hij bij DelRey uit, waar hij vandaag nog steeds aan de slag is. Een tartelette-popup in Gent tijdens de zomer van 2022 is een eerste stap naar zelfstandigheid en ondernemingszin.

Werken in een Relais Desserts-huis, met Bernard en Jan Proot en daarbovenop Gunther Van Essche, wereldkampioen patisserie, vergt heel wat basiskennis, werkinzicht, oog voor detail en discipline. De stagehuizen waar Maurits en Anton gewerkt hebben, hebben hen voldoende bagage meegegeven om hier te kunnen meedraaien in een geolied team. Zelfs in een zaak van dit niveau zijn er geen wachtrijen meer om te worden aanvaard, zodat van iedereen flexibiliteit verwacht wordt om verschillende disciplines te beheersen en niet alleen de ijs-, chocolade- of koekjesexpert blijft.

‘In een grootstad zoals Antwerpen worden voedings- en patisserietrends op de voet gevolgd. Zowel specifiek gebak zonder eieren als lactose- en glutenvrije taartjes, ijs en pralines worden daarin meegenomen. Vegan of plant-based is eerder moeilijker. Boter valt niet te vervangen, of de alternatieven halen onze standaard niet. Misschien ligt dat aan een Franse opleiding waar room en boter heilig zijn, maar het herzien of herbekijken van de bestaande rijke recepturen is misschien wel onderhevig aan enige nieuwe interpretatie.’

Volg dit jong talent

Naamloos 2