Bakkerij Ottevaere

Tijd geeft smaak

In dit interview spreken we met Chris en Isabelle Ottevaere, de trotse eigenaren van Bakkerij Ottevaere (Moen), een familiebedrijf dat teruggaat tot 1938. We bespreken hun rijke geschiedenis, de geheimen achter hun heerlijke producten en hun samenwerking met Ranson.

OT 2 T

3 Generaties lang

Chris begint met trots te vertellen: “Onze bakkerij is een familieaangelegenheid die al generaties teruggaat. Het begon allemaal in 1938 toen mijn overgrootvader Aimé Ottevaere de bakkerij startte. Sindsdien hebben we het vuur doorgegeven van generatie op generatie. Eerst nam Marcel Ottevaere, onze grootvader, de bakkerij over in 1948, en daarna nam mijn vader, Willy Ottevaere, het roer over in 1967.”

Ranson: een echte partner

Chris en Isabelle leggen uit hoe hun samenwerking met Ranson begon: “Toen mijn vader, Willy, de bakkerij runde, werden we klant bij Ranson. Ik herinner me dat Ranson destijds nog gevestigd was aan het kunstwerk Cowboy Henk in Kortrijk. Ze waren toen al een betrouwbare leverancier, en mettertijd groeide niet alleen de zakelijke relatie, maar ook de vriendschap tussen onze families”, zegt Chris.

Willy voegt met een glimlach toe: “Ranson leverde oorspronkelijk één soort boter, maar hun assortiment breidde uit met onder andere rozijnen, blikfruit en zelfs eigen geproduceerde marsepein. Onze vertegenwoordiger, Bernard, was altijd zeer betrokken bij ons. Zelfs als we met vakantie waren, gaf ik hem de sleutel, zodat hij de bestellingen kon noteren. En als bedanking stond zijn biertje altijd klaar!”

Familie en tradities

Voor de familie Ottevaere is het belang van familie en tradities duidelijk. “Ondanks de drukte in de bakkerij, proberen we altijd tijd te maken voor ons gezin. We gaan nog steeds samen op reis en vieren Kerst samen. Deze momenten koesteren we enorm; ze geven ons de kracht om door te gaan en te blijven groeien als familie en bedrijf”, zegt Chris met warmte.

Tijd geeft smaak

Als we het hebben over de unieke aanpak van Bakkerij Ottevaere, benadrukt Chris het belang van traditionele methoden en de tijd die ze in hun producten investeren: “Bij Ottevaere wegen we alles nog manueel af en maken we alles in voordeeg met een voorrijs. Hoewel veel jonge bakkers de nieuwste technieken gebruiken, geloven wij dat tijd smaak geeft. Het is arbeidsintensiever, maar onze klanten zien, voelen en proeven het verschil.”

De specialiteiten

Als we vragen naar hun specialiteit, stralen Chris en Isabelle. “Onze klaaskoeken zijn de absolute favoriet van onze klanten. Het kostte mijn grootvader Marcel wel drie maanden om het recept op punt te zetten, maar het was de moeite waard. Het familierecept wordt doorgegeven van generatie op generatie”, zegt Isabelle trots. “En laten we de heerlijke chocoladetaarten niet vergeten; die zijn ook erg geliefd”, voegt Chris toe.

Uitdagingen en de toekomst

“Natuurlijk zijn er uitdagingen in onze sector”, zegt Chris. “De concurrentie van warenhuizen is voelbaar, en de moderne levensstijl heeft soms invloed op ons klantenbestand. Ook het behouden van ons geweldige personeel is een uitdaging, maar we waarderen hen enorm en willen hen graag bij ons houden.”

Over de toekomst van Bakkerij Ottevaere zegt het echtpaar: “Onze twee dochters, Romanie en Marie-Charlotte, zijn erg gemotiveerd en hebben besloten hun eigen koffiebar ‘More than cake’ te openen in Oostduinkerke, waar ze koffie zullen serveren met ons beroemde Ottevaere-gebak. We zijn opgewonden over deze nieuwe stap in hun leven en kijken uit naar de opening in de kerstvakantie.”

Samenwerking met Ranson: eenvoud siert

Over hun samenwerking met Ranson zijn ze vol lof:

“We werken graag samen met Ranson om verschillende redenen. Ten eerste waarderen we het feit dat Ranson nog steeds hun eigen broyage en marsepein maakt, wat een teken is van hun toewijding aan kwaliteit. Ten tweede bieden ze eerlijke producten tegen eerlijke prijzen, wat voor ons erg belangrijk is. En ten slotte, het familiale karakter van Ranson spreekt ons enorm aan. Eenvoud siert de familie Ranson!”

Chris en Isabelle

Bakkerij Ottevaere is niet alleen een plaats waar heerlijke producten worden gemaakt, maar ook een testament van familiebanden, tradities en toewijding aan kwaliteit. Het is duidelijk dat Chris en Isabelle Ottevaere met hun passie voor het bakken van heerlijke producten en hun liefde voor hun familie en personeel de erfenis van hun voorouders voortzetten. We wensen hen veel succes met hun bakkerij en nieuwe koffiebar!