Patisserie Lecire in Wépion is een klassieke brood- en banketbakkerij met een familiaal karakter waar alle disciplines nog van a tot z uitgevoerd worden. Moderne toetsen en respect voor het artisanale karakter maken deze bakkerij een omweg waard.
Wépion is de bakermat van de typische Waalse aardbei, geteeld in volle grond, beschikbaar van mei tot oktober. Van deze lokale delicatesse worden voorraden aangelegd om tijdens de rest van het jaar entremets, sorbets en roomijs te produceren. Traditie en dromen gaan hand in hand: vader is verzekerd van de opvolging, en waarom zouden ze samen niet streven naar het Relais Desserts-lidmaatschap?

ANTOINE LECIRE (°1998) volgde gedurende vier jaar een klassiek leercontract aan het IFAPME-instituut in Limal, met als werkplaats Ducobu in Waterloo. Zijn overstap naar Christophe Michalak in Parijs, een populaire chef-patissier, auteur en tv-presentator, opende ogen en geest. Met werkervaringen in deze twee huizen van formaat op zak was hij klaar voor het echte ondernemingswerk. Samen met vader Johnny Lecire, voor wie Antoine het allergrootste respect heeft, is patisserie Lecire klaar voor de toekomst.

‘Frankrijk kan rekenen op een onuitputtelijke verscheidenheid aan ingrediënten. Er heerst zowel een zee-, berg- als landklimaat tussen Noord-Frankrijk en de zuidelijke Provence. Dat heeft allemaal invloed op de fruit-, groente-, noten-, zuivel- en graanvariëteiten. Fransen zijn daar meer mee bezig dan Belgen. De korte keten is daar haalbaarder dan in België. Logisch, gezien de grootte van het land (en de overzeese gebieden).’

‘De vakopleidingen zijn er minder academisch dan in België, maar meer praktijkgericht, met meer diepte. Het niveau van de kennis over ingrediënten en grondstoffen ligt opmerkelijk hoger. Gastronomie zit in het DNA en de cultuur van menig Fransman. Het zijn nu eenmaal de Belgen die Franse patissiers uitnodigen en zelden omgekeerd.

Werken voor een van de populairste chefs in Parijs is als werken voor een instituut. Christophe Michalak werkte voordien in de meest luxueuze hotels van New York, Londen en Parijs. Hij werkte voor Fauchon naast Pierre Hermé en heeft recentelijk naast zijn patisserie de broodboetiek ‘Kopain’ geopend. Zijn oog voor detail, zijn uitdrukkelijke aanwezigheid, zijn technische vakkennis en zijn teamspirit kanaliseert hij naar een efficiënte aanpak van zijn business. Trends zoals vegan, lactose- en glutenvrij zijn in Parijs een evidentie. Daar openen winkeltjes die een 100% vegan of glutenvrij assortiment aanbieden. We zijn het onze klanten verplicht om mee te gaan in die richting, zij bepalen onze inkomsten!’

Volg dit jong talent

Facebook: @lecire.johnny

Instagram: @lecirejohnny1

Instagram: @lecireantoine