Anticiperen op de oorlog tegen plastic

24 oktober 2018 - Het Europees Parlement stemt massaal voor verbod op wegwerpplastic!

Krant

Eind oktober stemde het Europees Parlement quasi unaniem voor een verbod op wegwerpplastic. Dit voorstel moet natuurlijk nog goed gekeurd worden door de Europese Commissie. De ambitie van het parlement is om het verbod te doen gelden vanaf 2021 op onder meer rietjes, bestek, borden.

De steeds weerkerende berichten in de pers over de vervuiling van onze zeeën, stranden en onze eigen voedselketen creëren bij de consumenten een grotere afkeer van bepaalde plastic wegwerpverpakkingen.

Ranson wil alvast de gebiedende regelgeving niet afwachten, maar werkt momenteel al volop aan een gamma vervangartikelen voor deze plastic producten.

Daar men zich in de eerste fase toespitst op o.a. plastic rietjes en bestek, zullen we hiervoor binnenkort verschillende alternatieven kunnen aanbieden.

Niet alle BIO-afbreekbare plastic artikelen zijn OK!

Momenteel geldt nog een verouderde wetgeving, die het opschrift “Bio-afbreekbaar” toelaat, ook al is deze materie maar voor een klein percentage aanwezig in het plastic voorwerp. Het is dus niet zo, dat men zijn huidige plastic artikelen kan vervangen door de huidige “Bio-afbreekbare” artikelen, om na de nieuwe wetgeving in orde te zijn.

Bio-afbreekbaar geeft aan dat het voorwerp kan worden afgebroken in zeer kleine deeltjes, maar niet dat deze verdwijnen. Zo bestaan er momenteel vele plastic lepeltjes met het label “Bio-afbreekbaar” , maar dit zijn veelal gewone plastic PS (Polystyreen) lepels, waar een toevoeging aan werd gedaan (veelal POLY-B), dat er voor zorgt dat de plastic in zeer kleine deeltjes vervalt, maar niet composteert. Weet dat een vervanging van je huidige plastic bestek door dit soort bestek niets uithaalt, daar de stof POLY-B bij de eerste stoffen zal zijn die verboden worden.

Als het artikel composteerbaar is kan het volledig voorwerp wel opgelost worden, zonder dat er schadelijke stoffen of plastic in de natuur achterblijven. Om hieraan te kunnen voldoen, werkt men met PLA.

Wat is PLA en CPLA

PLA ofwel polylactide staat voor polymelkzuur. Terwijl de traditionele plastieken op basis zijn van aardolie is PLA vervaardigd uit biologisch afbreekbaar melkzuur van hernieuwbare plantaardige grondstoffen.

Om de producten ook hittebestendig te maken tot 85°C voegt met talk of kalk toe en krijgt met CPLA.